Most kezded a mosipelussal való ismerkedést?
Vagy egyszerűen csak elvesztél az „idegen” szavak rengetegébe? Cseppet sem kell aggódj!
Azért vagyok itt, hogy mindenben segítsek Neked!

Kezdjük az elején…

mi ez a gombóc itt a popómon?

A neve mosható pelenka! És egészen más, mint amivel a nagymamám pelenkázta édesanyámat még kishangya korában. Nem csupán tetra pelenkákról és a ráhúzható kényelmetlen gumibugyiról van szó… ez annál már sokkal, de sokkal XXI. századibb. Az én mosipelusom és persze megannyi másik is komfortosabb, mint gondolnád, nagyobb nedvszívású, költséghatékony, környezetbarát és persze irtó divatos is! De erre hagyom, had jöjj rá magadtól… csak óvatosan! Én szóltam… a függőség kialakulásának kockázata meglehetősen magas és észrevétlenül történik!

Hány fajtája is van
ennek az úgynevezett mosható pelenkának?

Bizony-bizony… elsőre kicsit soknak tűnhet.
Nos… mint minden mai modern mosható pelenka két részből áll.
Egy külső vízzáró rétegből és a benne lévő nedvességet magába szívó töltetből.
Szorgalmas kutató munkám eredményeképp vegyük sorra milyen típusok is vannak.

A pelenka külső

Ez, mint ahogy a nevében is benne van… „csak” egy külső vízzáró anyagból áll… ehhez a pelenkatípushoz kell a legtöbb anyai kreativitás… hiszen bármit bele rakhatsz (tetrát, prefoldot, betétet, nadrágpelenkát) bárhogyan… variálhatod össze-vissza… csak a képzeleted szab határt.

A pelenka külsők anyagai általában PUL (poliuretán) anyagból készülnek, ez a legtöbbet előforduló fajta. Ha engem kérdeztek… szerintem nincs olyan „mosimami”, kinek fiókjában nem lapult még sosem egy ilyen típusú pelus, de láttam már polárból és gyapjúból is. Erről viszont bővebb tájékoztatást egy bárány tudna adni… én mégis csak egy hangya vagyok.

A csónakos pelenka

Hát igen… ez tényleg érdekes… szóval ez a pelenka arról kapta a nevét, hogy – míg az előző fajtánál – a vízzáró réteg rá van laminálva a textilre és így képez egy egységet, addig ennél a típusnál a kettő szétszedhető.

Az ún. csónakba lehet bele tölteni a nedvszívó betéteket, melyet általában patentok segítségével rögzíthet a szorgos mami a külső rugalmas textíliához. Ez a típus voltaképpen elég praktikus, ugyanis adott esetben elég csak a csónakot cserélni egy-egy pelenkacsere alkalmával és a külső egy tiszta csónakkal újra feladható a babára.

AIO – All In One pelenka

Magyarul tehát minden egyben. Ezeknek a pelenkáknak az a nagy tudománya, hogy a külső vízzáró, valamint a nedvszívó réteg egybe van varrva, vagy bepatentolható.

Ha úgy érzed, hogy eluralkodott rajtad a tücsök temperamentum… és adott esetben mondjuk, más vigyáz a gyermekre… akkor igazán nagyra fogja értékelni a nagyi vagy éppen apuka, ha egy ilyen típusú pelenkával lesz dolga, ugyanis rendkívül egyszerű a használata. Mosásnál elég csak egyszerűen kihúzni a betétet, amikor megszáradt pedig vissza dugni. Hátránya viszont, hogy elég lassan szárad, amennyiben AIO-kkal szeretnéd peluskészletedet összeállítani, úgy ebből a fajtából lesz a legtöbbre szükséged.

Zsebes pelenka

Igen, itt pont arról van szó, amire gondolsz! A pelenka specialitása, hogy egy zseb van belül kialakítva, ahová könnyedén csak belecsúsztatjuk a betéteket. A zsebes pelenkák számítanak talán a legnépszerűbb típusnak.

Ahogy az előző fajtánál, ennél is elég sok darabra lesz szükséged, mert sajnos minden egyes pelenkacsere alkalmával dobhatjuk a szennyesbe, viszont nagyon egyszerű a használata. Ha szorgos kis hangya módjára bekészítjük őket előre, akkor tényleg olyan egyszerű a használata, mintha eldobós lenne.

Most, hogy már beszéltünk mindegyik fő típusról, meg kell említenem, hogy olvashatunk még itt-ott olyanról is, mint hibrid pelenka vagy leszoktató pelenka.

A hibrid pelenka nem egy újabb fajtája a mosható pelenkáknak, egyszerűen azokat a pelusokat szokták így nevezni, melyeket használhatunk mosható és eldobható betétekkel is. Ilyenek pl. a csónakos pelenkák.

Az ún. leszoktatós pelenkát már egész nagy babák számára szokták az emberek megvásárolni… – tudjátok?! – amikor már szobatisztaságra érettek lesznek… de olykor még előfordulnak azért „balesetek”.

Mi a csuda az a „prefi” … „booster” … „combszárny” ?

A továbbiakban olvashattok egy kis szószedetet az esetleges mosis szakszavakról!

szószedet

Pelenka fazonok

All In One (AIO)
Minden egyben pelenka típus, ahol a külső rész és a belső nedvszívó része egybe van varrva.
All In tWO (AI2)
Minden olyan pelenkát így hívunk, amelyik két fő részből áll, egy külsőből és a vele használatos betétből/ belsőből.
Combszárny
A pelenkának azt a kis szárnyhoz hasonló részét nevezik így, melyet a combnál találunk, és arra hivatott, hogy még komfortosabb legyen a pelenka viselője számára, valamint biztosabb legyen a szivárgás tekintetében.
Csónak
Azoknak a pelenkáknak a vízzáró rétegét nevezik így, aminek a külső része nincs PUL/PUR bevonattal ellátva, hanem általában bele van varrva a külsőbe vagy belerögzíthető.
Hibrid

Nem különálló pelenka típus, azok a pelenkák gyűjtőneve, melyekbe mosható és eldobható betétet is használhatunk.

New born (NB)
Újszülött angol megfelelője. A leghangyányibb pelusokat ezzel a kereső címkével találod meg legkönnyebben. (Általában ezeknek a pelusoknak a fazonja tekintettel van az újszülött köldökcsonkjára is.)
Snap in one (SNO)
Azok a pelenka külsők, melyekbe bepatentolhatóak a belső nedvszívó betétek.
zsebi
Zsebes pelenkafajta rövidített neve.

Pelenka belsők

Booster | Doubler | turbózó betét
A turbózás egy olyan plusz nedvszívó réteg pelenkába helyezése, ami nedvszívó képességét növeli. Az ehhez használatos plusz betéteket nevezzük Booster-nek, melyekre többnyire éjszakai bekészítésekhez van szükségünk.
Hybrid fitted (HB)
A hibrid belső angol megfelelője.
One size insert | állítható betét
Más néven egyméretes betét, melyeket kisebb – nagyobb pelenkákban egyaránt lehet használni, ugyanis a hossza egyszerűen állítható hajtásokkal vagy akár patentokkal.
Prefold
Hajtogatható pelenka belső, mely több rétegbe össze van már előre varrva.
stay-dry (SD) | szárazontartó
Általában egy polár anyagból készült betét, vagy a betét felső rétege, mely átengedi a nedvességet, így száraz érzést biztosít kishangyád… akarom mondani kisbabád számára.
Védőgát
A belső rétegbe varrt plusz csík, „gát”, mely a magasabb nedvszívásért felelős.
Bourette | selyem betét
Egy vékony selyem anyagból készült betét, amely megnyugtatja a kipirosodott bababőrt, a selyem gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően.
Kakifogó
A pelenkába helyezendő vékony, eldobható papír betét, mely a kaki felfogására szolgál. Használata igen célszerű, ha féltve őrzött pelusunkat szeretnénk régi pompájában megőrizni.
Pelenka belső | nadrág pelenka
Egy olyan pelenka, mely nem különálló típust alkot, a betétek közzé sorolandó, mivel önmagában nem vízálló, csupán a nedvesség felszívására szolgál, ezért mindenképp pelenka külsővel együtt célszerű használni.
Prefitartó | prefoldtartó fül
A pelenka két végén található keskeny kis anyag, ami azt a célt szolgálja, hogy a pelenkába helyezett nedvszívó réteg a helyén maradjon.
Tetra
A régi, hagyományos textilpelenka másik megnevezése.

Méretezés

Combgumis méretállító
A pelenka méretét egy gumipánt meghúzásával, illetve kiengedésével állíthatjuk, melyet a combok körül találunk.
OS (one size)
Egyméretes angol megfelelője. Ezek a pelenkák csak egy méretben készülnek (általában 5-15kg-ig jó egy „hangyára”) és nagyságuk különböző megoldásokkal állítható például tépőzár, patent vagy állítható combgumi.
Méretes / fix méretes
Azok a pelenkák, amelyek több különböző méretben kaphatóak egészen az XS-estől az XL-esig.
Patentos méretállító
A pelenka elején található függőleges patentsorok, melyek arra szolgálnak, hogy kishangyánk méretére igazíthassuk a pelenkánkat.

Záródás

H&L (Hook and Loop)
Derekán tépőzárral záródó pelenka angol kifejezése.
Tépő

Tépőzár rövidítése.

Velcro
Tépőzár angol megfelelője.
Snappi
Pelenka csat, a hajtogatós pelenkákat rögzítjük ezzel a kis csattal.
Tépőparkoló
A tépőzáras pelenkákon azt a tépőzárat nevezik így, mely azzal a céllal van rávarrva a pelusra, hogy mosás közben a tépőzár ne ragadjon össze más ruhákkal, esetleg ne tegyen bennük kárt. Mosáskor így nyitott állapotban is gépbe tudod tenni a pelenkákat, anélkül, hogy probléma adódnak belőle… egyszerűen csak leparkolod őket.

Anyagismeret

Frottír
Hurkokkal bolyhozott felületű pamutszövet, a törölközők anyaga.
Gyapi
A gyapjú pelenka beceneve. A gyapjú pelenka: külsők anyaga, télen fűt, nyáron hűt, vízzáró tulajdonságának megőrzése érdekében rendszeres lanolinozást igényel.
Minky (bébiplüss)
Finom, puha tapintású mikroszálas anyag, amit ritkán PUL pelenka külsők borításaként és gyakrabban belső szárazon tartó rétegként használnak.
PUL (Polyurethane)
A pelenkák nagy részének vízzáró rétegét képző lélegző vékony műanyag réteg.
TPU
A PUL-hoz hasonló vízzáró anyag, amely környezetbarátabb, és gyorsabban lebomlik, mint a sima PUL.
Coolmax
Egy igazán jól szellőző, gyors nedvszívású anyag, amit betétek felső oldalán használnak általában, azonban nincs szárazon tartó tulajdonsága.
Gyógygyapjú
Természetes, kezeletlen birka gyapjú.
Polár
Poliészterből készülő, szintetikus anyag, ami a szárazon tartó betétek anyaga.
PUR
A PUL-hoz hasonló vízzáró, légáteresztő anyag, azonban kicsit vastagabb a PUL-nál.
Zorb
Egy olyan bambusz és pamut keverékéből készülő, rendkívül jó nedvszívású, ám a pamutnak köszönhetően gyorsan száradó anyag, ami a pelenkák alapanyagai között a legnagyobb népszerűségnek örvend.

Mosás

Ammónia
A vizeletben előforduló közönséges körülmények között szúrós szagú, színtelen, gáz halmazállapotú anyag, ami idővel vagy nem megfelelő kezeléssel felgyűlhet a pelenkában kellemetlen szagokat hagyva maga után.
Marhaepe szappan
Folttisztító, zsíroldó szappan, amely már 30°C-on is hatékony.
Perkarbi
Nátrium-perkarbonát rövidített neve. Pelenkák mosásához elsősorban folteltávolítás céljára, fertőtlenítésre, fehérítésre szokták használni.

Ez a pelus – azt hiszem – tele van!
Hogyan tovább a mosásig?

Míg az eldobható pelenkák körében ez a kérdés nem merül fel, hiszen rögtön megy a kukába használat után a pelenka, addig a moshatóaknál fontos beszélnünk arról, hogy a szorgos hangya mama mi tévő legyen a pelenkával, miután lekerül a popóról.

Vegyük a teendőket lépésről lépésre:

1. A papírbetét eltávolítása

Nagyon hasznos a mosható pelenkánkba ún. „kakifogó” papír betétet tenni, amikor felkerül a kishangyánkra. Ez a későbbiek során jól fog jönni, hiszen elég csak a pelenka tartalmát egyszerűen kiemelni a pelenkából és a wc-be dobni. (Fontos, hogy előtte győződjünk meg róla, hogy wc-be dobható papírbetétet használunk-e!)
Ez tehát a legelső lépés!

2. Öblítés és foltkezelés

A második legfontosabb teendő, hogy a pelenkánkat vízsugár alatt kiöblítsük és ki is nyomkodjuk belőle a vizet. Adott esetben a foltos pelenkákat langyos vízzel és folttisztító szappannal (marhaepe szappannal) dörzsöljük meg, így rögtön eltávolítható a pelenkánk betétein lévő folt. Ha szeretnéd sokáig jó állapotban megőrizni a pelenkákat, betéteket, érdemes minden foltot azonnal kezelni, mielőtt az beleszáradna az anyagba, ezenkívül az öblítés csökkenti a kórokozók elszaporodását is.

Fontos! Az áztató vízbe ne kerüljön semmilyen pelenkát károsító anyag pl. domestos, fehérítő vagy bármilyen mosószer. Ezek az anyagok hajlamosak megülni a textil szálak között és ezzel irritációt okozva kishangyánk popsiján.

3. Tárolás

Ezt követően a tárolás megoldására lesz szükség, ugyanis érdemes minél több pelenkát összevárni mielőtt mosást indítanánk a gazdaságosság érdekében. Ez viszont néhány napot igénybe fog venni!
A mosható pelenkákat tárolhatjuk addig szárazon és vizesen egyaránt, míg várakoznak a mosásra.
A vizesen való tároláshoz általában fedeles vödör szükségeltetik, ami minél nagyobb, annál praktikusabb. A szárazon tárolás esetében egy külön vízhatlan szennyes zsákot érdemes beszerezni, és ha elindulunk otthonról, akkor mindenképp vigyünk magunkkal egy közepes méretű vízhatlan pelenkatartó zsákot, amibe az elhasznált pelenkáinkat tároljuk hazaérkezésig.

Azonban a mosható pelenkákat bárhogyan is, de 2-3 napnál tovább nem érdemes őrizgetni, mert nagyobb kárt okozhatunk vele, mint amennyi haszna van. Ugyanis 72 óra eltelte után a szennyezett pelusokban a baktériumok száma megsokszorozódik és neki látnak a textília roncsolásának, mely komoly károkat okozhat szeretett pelenkánkban.

Mikor mossuk?

Lehetőség szerint a pelenkákat használat után 72 órán túl ne tároljuk, így tehát 2-3 naponta mossuk ki őket. Célszerű külön mosásban a többi ruháktól.

Hogyan mossuk?

A PUL pelenka külsőket érdemes mosózsákban mosni, de ha az nincs is éppen mindegyik pelenkánkhoz, a tépőzárakat mindenképpen a tépőparkolóba tegyük mosáskor és nyitott állapotban mossuk őket, az AIO-kat a zsebekből kihúzva.

Hány fokon mossuk?

Érdemes követni a mosási hőfoknál a pelenkába bevarrt kezelési útmutatót, mert típusonként ezek eltérőek lehetnek. A pelenka belsőket és többnyire a külsőket is szabad akár 60 °C-on mosni, ami nem csak higiéniai okból előnyös. A tetrák és a kis törölközők pedig akár 90 °C-on is moshatóak.

Mivel mossuk?

A pelenkák mosásához ún. „finom mosószerek” javasoltak elsősorban. Fontos, hogy a szappantartalma és a felületaktív anyagok aránya lehetőleg minél kevesebb legyen. A legjobb, ha enzim mentes mosószert használunk, mert ez biztosan nem roncsolja a textíliát. Amikkel bátran moshatunk: mosószóda, mosódió, Ecoegg mosótojás és egyéb nem gél formátumú bababarát mosószerek. Érdemes a mosószerhez fertőtlenítő adalékot adni, ha nem is minden mosásnál, de időközönként.

Ammóniamentesítésről…

Ha pelenkáinkból időközönként szeretnénk eltávolítani minden lerakódást, melyek a kellemetlen szagok okozói, érdemes az ammóniamentesítés. A tiszta belsőket és betéteket tegyük meleg vízbe, majd ehhez adjunk hozzá 1-2 evőkanál Nátrium-perkarbonátot, így áznak nagyjából egy éjszakát és reggel kicsavarás után öblítsük ki, majd be is rakhatjuk őket a mosásba.

Az öblítésről…

A mosható pelenkák mosásához nem javasolt öblítő szert használni, ugyanis ezek rontják a textília nedvszívó képességét, és könnyen bőr irritációt okozhatnak a nem megfelelő öblítésnél. Ezért megfelelő választás lehet öblítő helyett ecettel fertőtleníteni a ruhákat, amihez használhatunk illóolajokat vagy akár mosóparfümöt.

Centrifugálásról…

Közepes fordulatszámon centrifugáljuk a pelenkákat, a túl alacsony nem ajánlott, mert a nehezebben száradó pelenkáknál ez gondot okozhat, és a túl magas sem, ugyanis könnyen megsérülhetnek a mosógép dobjában az érzékeny PUL külsők.

Hogyan szárítsam?

A szétszedhető pelenkákat mindenképp szedd a legapróbb részleteire és ezeket külön teregesd ki, nyáron ezt mindenképpen odakint tegyük, mert akkor a Nap sugarai extra fertőtlenítőként működnek. Rossz idő esetén lakásban teregetve vagy szárítógépben száríthatjuk a pelenkáinkat, lehetőleg alacsony hőfokon. Vigyázzunk, hogy közvetlenül a fűtőtestre ne helyezzük őket, mert a magas hő károsítja és elszínezheti az textíliákat!

Hogyan tároljam?

Elpakoláskor érdemes egyből összekészíteni a pelenkákat, zsebeket betölteni, hogy megkönnyítsük magunknak a pelenkázást.

Hangya Úr mosodája: Mosásra fel!

És kezdhetjük megint az elejéről…
Nos, kis barátaim, akkor mosásra fel!
Légy te is mosimami és általa észrevétlenül egy nagyszerű közösségbe csöppensz!

A mosható pelenkák használatával közelebb kerülhetünk a természetes anyagokhoz, jót teszünk gyermekünkkel, környezetünkkel és végezetül elárulok nektek egy titkot!
Minden mosimamiban egy szorgos hangya lakozik!

Sok sikert! És ha elakadnál, hozzám bármikor fordulhatsz!