MOSI KISOKOS

A mosható pelenkák használatával közelebb kerülhetünk a természetes anyagokhoz, jót teszünk gyermekünkkel, környezetünkkel és végezetül elárulok nektek egy titkot! Minden mosimamiban egy szorgos hangya lakozik!

Most kezded a mosipelussal való ismerkedést? Vagy egyszerűen csak elvesztél az „idegen” szavak rengetegébe? Cseppet sem kell aggódj! Azért vagyok itt, hogy mindenben segítsek Neked!

Mi ez a gombóc itt a popómon?

A neve mosható pelenka! És egészen más, mint amivel a nagymamám pelenkázta édesanyámat még kishangya korában. Nem csupán tetra pelenkákról és a ráhúzható kényelmetlen gumibugyiról van szó… ez annál már sokkal, de sokkal XXI. századibb. Az én mosipelusom és persze megannyi másik is komfortosabb, mint gondolnád, nagyobb nedvszívású, költséghatékony, környezetbarát és persze irtó divatos is! De erre hagyom, had jöjj rá magadtól… csak óvatosan! Én szóltam… a függőség kialakulásának kockázata meglehetősen magas és észrevétlenül történik!

Hány fajtája is van ennek az úgynevezett mosható pelenkának?

Bizony-bizony… elsőre kicsit soknak tűnhet. Nos… mint minden mai modern mosható pelenka két részből áll. Egy külső vízzáró rétegből és a benne lévő nedvességet magába szívó töltetből. Szorgalmas kutató munkám eredményeképp vegyük sorra milyen típusok is vannak.

Pelenka külső

Ez, mint ahogy a nevében is benne van… „csak” egy külső vízzáró anyagból áll… ehhez a pelenkatípushoz kell a legtöbb anyai kreativitás… hiszen bármit bele rakhatsz (tetrát, prefoldot, betétet, nadrágpelenkát) bárhogyan… variálhatod össze-vissza… csak a képzeleted szab határt. A pelenka külsők anyagai általában PUL (poliuretán) anyagból készülnek, ez a legtöbbet előforduló fajta. Ha engem kérdeztek… szerintem nincs olyan „mosimami”, kinek fiókjában nem lapult még sosem egy ilyen típusú pelus, de láttam már polárból és gyapjúból is. Erről viszont bővebb tájékoztatást egy bárány tudna adni… én mégis csak egy hangya vagyok.

Csónakos

Hát igen… ez tényleg érdekes… szóval ez a pelenka arról kapta a nevét, hogy – míg az előző fajtánál – a vízzáró réteg rá van laminálva a textilre és így képez egy egységet, addig ennél a típusnál a kettő szétszedhető. Az ún. csónakba lehet bele tölteni a nedvszívó betéteket, melyet általában patentok segítségével rögzíthet a szorgos mami a külső rugalmas textíliához. Ez a típus voltaképpen elég praktikus, ugyanis adott esetben elég csak a csónakot cserélni egy-egy pelenkacsere alkalmával és a külső egy tiszta csónakkal újra feladható a babára.

AIO - All In One

Magyarul tehát minden egyben. Ezeknek a pelenkáknak az a nagy tudománya, hogy a külső vízzáró, valamint a nedvszívó réteg egybe van varrva, vagy bepatentolható. Ha úgy érzed, hogy eluralkodott rajtad a tücsök temperamentum… és adott esetben mondjuk, más vigyáz a gyermekre… akkor igazán nagyra fogja értékelni a nagyi vagy éppen apuka, ha egy ilyen típusú pelenkával lesz dolga, ugyanis rendkívül egyszerű a használata. Mosásnál elég csak egyszerűen kihúzni a betétet, amikor megszáradt pedig vissza dugni. Hátránya viszont, hogy elég lassan szárad, amennyiben AIO-kkal szeretnéd peluskészletedet összeállítani, úgy ebből a fajtából lesz a legtöbbre szükséged.

Zsebes

gen, itt pont arról van szó, amire gondolsz! A pelenka specialitása, hogy egy zseb van belül kialakítva, ahová könnyedén csak belecsúsztatjuk a betéteket. A zsebes pelenkák számítanak talán a legnépszerűbb típusnak. Ahogy az előző fajtánál, ennél is elég sok darabra lesz szükséged, mert sajnos minden egyes pelenkacsere alkalmával dobhatjuk a szennyesbe, viszont nagyon egyszerű a használata. Ha szorgos kis hangya módjára bekészítjük őket előre, akkor tényleg olyan egyszerű a használata, mintha eldobós lenne.

Most, hogy már beszéltünk mindegyik fő típusról, meg kell említenem, hogy olvashatunk még itt-ott olyanról is, mint hibrid pelenka vagy leszoktató pelenka. A hibrid pelenka nem egy újabb fajtája a mosható pelenkáknak, egyszerűen azokat a pelusokat szokták így nevezni, melyeket használhatunk mosható és eldobható betétekkel is. Ilyenek pl. a csónakos pelenkák. Az ún. leszoktatós pelenkát már egész nagy babák számára szokták az emberek megvásárolni… – tudjátok?! – amikor már szobatisztaságra érettek lesznek… de olykor még előfordulnak azért „balesetek”.

Ez a pelus – azt hiszem – tele van! Hogyan tovább a mosásig?

Míg az eldobható pelenkák körében ez a kérdés nem merül fel, hiszen rögtön megy a kukába használat után a pelenka, addig a moshatóaknál fontos beszélnünk arról, hogy a szorgos hangya mama mi tévő legyen a pelenkával, miután lekerül a popóról.

A papírbetét eltávolítása

Nagyon hasznos a mosható pelenkánkba ún. „kakifogó” papír betétet tenni, amikor felkerül a kishangyánkra. Ez a későbbiek során jól fog jönni, hiszen elég csak a pelenka tartalmát egyszerűen kiemelni a pelenkából és a wc-be dobni. (Fontos, hogy előtte győződjünk meg róla, hogy wc-be dobható papírbetétet használunk-e!) Ez tehát a legelső lépés!

Öblítés és foltkezelés

A második legfontosabb teendő, hogy a pelenkánkat vízsugár alatt kiöblítsük és ki is nyomkodjuk belőle a vizet. Adott esetben a foltos pelenkákat langyos vízzel és folttisztító szappannal (marhaepe szappannal) dörzsöljük meg, így rögtön eltávolítható a pelenkánk betétein lévő folt. Ha szeretnéd sokáig jó állapotban megőrizni a pelenkákat, betéteket, érdemes minden foltot azonnal kezelni, mielőtt az beleszáradna az anyagba, ezenkívül az öblítés csökkenti a kórokozók elszaporodását is. Fontos! Az áztató vízbe ne kerüljön semmilyen pelenkát károsító anyag pl. domestos, fehérítő vagy bármilyen mosószer. Ezek az anyagok hajlamosak megülni a textil szálak között és ezzel irritációt okozva kishangyánk popsiján.

Tárolás

Ezt követően a tárolás megoldására lesz szükség, ugyanis érdemes minél több pelenkát összevárni mielőtt mosást indítanánk a gazdaságosság érdekében. Ez viszont néhány napot igénybe fog venni! A mosható pelenkákat tárolhatjuk addig szárazon és vizesen egyaránt, míg várakoznak a mosásra. A vizesen való tároláshoz általában fedeles vödör szükségeltetik, ami minél nagyobb, annál praktikusabb. A szárazon tárolás esetében egy külön vízhatlan szennyes zsákot érdemes beszerezni, és ha elindulunk otthonról, akkor mindenképp vigyünk magunkkal egy közepes méretű vízhatlan pelenkatartó zsákot, amibe az elhasznált pelenkáinkat tároljuk hazaérkezésig. Azonban a mosható pelenkákat bárhogyan is, de 2-3 napnál tovább nem érdemes őrizgetni, mert nagyobb kárt okozhatunk vele, mint amennyi haszna van. Ugyanis 72 óra eltelte után a szennyezett pelusokban a baktériumok száma megsokszorozódik és neki látnak a textília roncsolásának, mely komoly károkat okozhat szeretett pelenkánkban.

Hogyan mossuk?

A PUL pelenka külsőket érdemes mosózsákban mosni, de ha az nincs is éppen mindegyik pelenkánkhoz, a tépőzárakat mindenképpen a tépőparkolóba tegyük mosáskor és nyitott állapotban mossuk őket, az AIO-kat a zsebekből kihúzva.

Hány fokon mossuk?

Érdemes követni a mosási hőfoknál a pelenkába bevarrt kezelési útmutatót, mert típusonként ezek eltérőek lehetnek. A pelenka belsőket és többnyire a külsőket is szabad akár 60 °C-on mosni, ami nem csak higiéniai okból előnyös. A tetrák és a kis törölközők pedig akár 90 °C-on is moshatóak.

Mivel mossuk?

A pelenkák mosásához ún. „finom mosószerek” javasoltak elsősorban. Fontos, hogy a szappantartalma és a felületaktív anyagok aránya lehetőleg minél kevesebb legyen. A legjobb, ha enzim mentes mosószert használunk, mert ez biztosan nem roncsolja a textíliát. Amikkel bátran moshatunk: mosószóda, mosódió, Ecoegg mosótojás és egyéb nem gél formátumú bababarát mosószerek. Érdemes a mosószerhez fertőtlenítő adalékot adni, ha nem is minden mosásnál, de időközönként.

Ammóniamentesítésről…

Ha pelenkáinkból időközönként szeretnénk eltávolítani minden lerakódást, melyek a kellemetlen szagok okozói, érdemes az ammóniamentesítés. A tiszta belsőket és betéteket tegyük meleg vízbe, majd ehhez adjunk hozzá 1-2 evőkanál Nátrium-perkarbonátot, így áznak nagyjából egy éjszakát és reggel kicsavarás után öblítsük ki, majd be is rakhatjuk őket a mosásba.

Az öblítésről…

A mosható pelenkák mosásához nem javasolt öblítő szert használni, ugyanis ezek rontják a textília nedvszívó képességét, és könnyen bőr irritációt okozhatnak a nem megfelelő öblítésnél. Ezért megfelelő választás lehet öblítő helyett ecettel fertőtleníteni a ruhákat, amihez használhatunk illóolajokat vagy akár mosóparfümöt.

Centrifugálásról…

Közepes fordulatszámon centrifugáljuk a pelenkákat, a túl alacsony nem ajánlott, mert a nehezebben száradó pelenkáknál ez gondot okozhat, és a túl magas sem, ugyanis könnyen megsérülhetnek a mosógép dobjában az érzékeny PUL külsők.

Hogyan szárítsam?

A szétszedhető pelenkákat mindenképp szedd a legapróbb részleteire és ezeket külön teregesd ki, nyáron ezt mindenképpen odakint tegyük, mert akkor a Nap sugarai extra fertőtlenítőként működnek. Rossz idő esetén lakásban teregetve vagy szárítógépben száríthatjuk a pelenkáinkat, lehetőleg alacsony hőfokon. Vigyázzunk, hogy közvetlenül a fűtőtestre ne helyezzük őket, mert a magas hő károsítja és elszínezheti az textíliákat!

Hogyan tároljam?

Elpakoláskor érdemes egyből összekészíteni a pelenkákat, zsebeket betölteni, hogy megkönnyítsük magunknak a pelenkázást.

A mosható pelenkák használatával közelebb kerülhetünk a természetes anyagokhoz, jót teszünk gyermekünkkel, környezetünkkel és végezetül elárulok nektek egy titkot! Minden mosimamiban egy szorgos hangya lakozik!