#műanyagmentesjúlius és a környezettudatos mosás!

„Arra kérem a jövőt – bár elkéstem már ezzel is – , hogy könyörüljön legalább az ajtóknak és az ablakoknak; hagyja meg őket kézzel nyithatónak. Mert milyen világ is az, ahol nem lehet az ablakot mohón kitárni s úgy nyitni ajtót, hogy annak lendülése – és nyikorgása – helyettünk kimondja: alig győztelek várni.”

(Ancsel Éva)

Nos… valahogy én is éppen így érzek, ezzel kapcsolatban. Rohanó világunkban, minden értékét veszti! Mindenki számára az a lényeg, hogy legyen minél egyszerűbb, hogy csak egyszer használjunk valamit és dobhassuk is el, majd jöhet egy másik… egy új! És ha belegondolunk ez már manapság mindennel így van! Nem csak a műanyag kis kávés kavaró pálcikával…

Mindennel… 

#műanyagböjt2021 !

és most valószínűleg ezt mondjátok magatokban: „Nekem erre nincs időm!” Ahogy az én nagypapám mondta:

„Mindenkinek arra van ideje, amire szán!”

Mekkora bölcsesség… és akkor már itt az elején megjegyeznék egy fontos dolgot!

Mutass példát gyermekednek is! Észre sem veszed… de minden otthonról szerzett tapasztalatait a gyermekünk beépíti a saját felnőtt életébe majd!

Mikor megszületett a gyermekem, akkor az életet valahogy más szemszögből kezdtem nézni. Már nem volt minden mindegy!
Azelőtt be kell, valljam én is a „kapszulát a mosógépbe hajítósok” közé tartoztam… de mikor kapcsolatba kerültem a „mosival”, akkor az hozta magával a környezettudatos mosást is… és a többit meg már tudjátok… 🙂

Manapság már szinte mindennek van környezettudatos alternatívája! Rengeteg szuper blogot, fórumot találni arról, hogy mit mivel helyettesítsünk. Ezért most én a környezettudatos mosásról szeretnék nektek bővebben írni!

Kezdjük néhány környezettudatos jó tanáccsal!


1. Először is: vásárolj tudatosan! Készíts listát magadnak, mire van szükséged és így menj el beszerezni a tisztító és mosószereket!

2. Másodszor: lehetőleg kerüld az olyan szereket, aminek összetevői a környezetre káros hatással vannak! Ilyenek pl.: a mesterséges színezékek és illatanyagok, kőolajszármazékok, parabének, formaldehid, optikai fehérítők és klór, szintetikus adalékanyagok…

Fontos tudnivalók Mosi Mamiknak! A pelenkák mosásánál egyébként sem ajánlatos magas szappantartalmú enzimes mosószereket alkalmazni, ugyanis megül a textilszálak között és tönkre teszi azokat!

3. Harmadjára pedig: Vásároljunk inkább természetes anyagokat tartalmazó szereket! Mint pl.: mosószóda, mosódió, mosótojás, szódabikarbóna, citromsav, ecet, illóolajok (szigorúan 100% tisztaságúak!), nátrium-perkarbonát, mosószappanok (marseille, marhaepe, mosódió). És ezek a mosószerek nem csak, hogy természetes alapanyagúak, de minimális hulladékkal jár a csomagolásuk is! Arról nem is beszélve, ha az ember csomagolásmentes boltban vásárolja meg őket.

Nátrium-perkarbonát:

foltisztító só
Natrium-perkarbonát

Kezdjük a sort mosható pelenkát használó anyukák körében csak „perkarbi” néven emlegetett csodaszerünkkel, a Nátrium-perkarbonáttal. Foltsó, folttisztító só, fehérítő só, de megtalálod a neten aktív oxigénes fehérítőként is. Egy fehér aprószemcsés por, ami a legtöbb mosószer alapanyaga, és a marhaepe szappan vegán alternatív változata is egyben. Fehérít, foltokat tüntet el és fertőtlenít. És kell ennél több?

Így használd! Vízzel hígítva, pépesítve egyből a nehezebben kezelhető foltokat is bekenheted vele, hagyd hatni néhány órát, majd öblítsd ki!

Fontos tudnivalók Mosi Mamiknak! A perkarbi-t ne hagyd túl sokáig a mosható pelenkákon, főleg ne kényesebb PUL-okon, hisz ezeket rögtön ázóssá teheti. A mélytisztításnál készíts egy lavórba hígabb oldatot (kézmeleg víz + 2-3 evőkanál perkarbonát) és ezekbe áztasd be a betéteket, pelusbelsőket. Ez lesz a mélytisztításod első – lúgos kémhatású – fázisa… de erről majd egy külön blogbejegyzésben olvashatsz.

Nagy előnye, hogy sokoldalúan használhatod. Készíthetsz belőle hígabb oldatot áztatáshoz is, de jó ha tudod, hogy bomlásának gyorsasága a hőmérséklettől függ (magasabb hőmérsékleten hamarabb bomlik), ajánlott frissen elkészíteni azt a mennyiséget, amit egyszerre fel is tudunk használni, különben csak mosószóda oldatunk lesz. Használhatod a mosószerek feljavításához, szennyezettebb ruhákhoz, ilyenkor adalékként tedd a mosógép tartályába a mosószer/ mosódió mellé.

Mosódió:

mosódió próbacsomag
Mosódió

A természetben 100%-ban lebomló, egy délkelet-ázsiában honos szappanfák családjába tartozó növény termése. Hatóanyaga, a kimagozott termés héjában található saponin, mely meleg víz hatására habzani kezd.

Így használd! Tegyél egy kis vászontasakba vagy régi zokniba kb. 6-8 mosódióhéjat és dobd a csomagot a ruhák közé a mosógép dobjába. Indítsd el a mosási programot, a csomag mindvégig a mosógépben maradhat. Az öblítés során, mely hideg vízzel történik, már nem oldódik ki további szappan a csomagból.

Előnye, hogy a mosódiót allergiások és a különféle bőrbetegségekben (ekcéma, neurodermitis) szenvedők is választhatják mosáshoz, mert nem idéz elő bőrirritációt. Rendkívül takarékos megoldás, sokáig használható! Kb. 40 C fokon 3-szor, magasabb hőmérsékleten 2-szer felhasználható ugyanaz a csomag mosódió. A többszöri használat után ki lehet dobni a héjakat a komposztba vagy a kertbe.

Fontos tudnivalók Mosi Mamiknak! Betétekhez, pelus belsőkhöz és szennyezettebb textíliákhoz, amennyiben csak fehéreket szeretnél mosni, akkor a mosószer-adagolóba tehetsz 1-2 evőkanál mosószódát, illetve 2 evőkanállal a nátrium-perkarbonátból. Így a pelusok sokáig szép tiszta és fehérek maradnak!

Mosószóda:

Mosószóda


Más néven nátrium-karbonát egy általános tisztítószer/mosószer, teljesen természetes anyag. Fehér színű szemcsés por, ami vízben nagyon jól oldódik.

Így használd! Moshatsz vele kézzel és géppel egyaránt, ha fehéreket szeretnél csak mosni, nyugodtan használd magában, ha színeseket, akkor mindenképp keverj hozzá mosószappant (2:1), mert különben kifakulnak színes ruháink. Körülbelül 2 evőkanál mosószóda elegendő egy 5 kilós szennyes adaghoz, amennyiben a mosnivaló ruha világos színű.

Előnye, hogy gyártása során semmilyen káros anyag nem keletkezik, használat után pedig lebomlik, így nem juttatunk vissza káros vegyszert sem a talajba, sem a vizeinkbe.

Fontos tudnivalók Mosi Mamiknak! Alacsony hőfokon használva a mosószóda könnyen összeáll, ami karcolhatja az érzékeny PUL pelenkákat, erre érdemes odafigyelni. 

Citromsav:

Citromsav

A természetben előforduló, szilárd halmazállapotú enyhén savas anyag, mely vízben kiválóan feloldódik és használhatóvá válik a háztartásunkban vízkőoldásra, lefolyótisztításra, foltok kezelésére, felmosásra, vagy csak egyszerűen felülettisztításra. De használhatod az ecet alternatívájaként is!

Így használd foltkezeléshez! Kenj a foltra pépesített citromsavat, hagyd hatni pár órán át, majd mosd szokás szerint. Célszerű színpróbát végezni a kényesebb ruhaneműkön, ilyen pl. a PUL vagy a féltősebb pelusaink, kisruháink!


Fontos tudnivalók Mosi Mamiknak! A citromsavra szükség lehet ammóniamentesítésnél (mélytisztítás) is! Így jó, ha van otthon! A savas fázisú áztatásnál, tegyél egy nagy kézmeleg vízzel teli lavórba 2 evőkanál Citromsavat majd várd, meg míg feloldódik, és már mehetnek is bele a betétek, prefik, pelusbelsők és tetrák.

Szódabikarbóna:

Szódabikarbóna

Nos, – gondolom – senkinek nem kell, bemutassam a szódabikarbónát, hisz aligha van olyan háztartás ahol nem lelhető fel ez a finomszemcsés, fehér anyag, mely nem más mint a nátrium-hidrogénkarbonát, és egy vegyipari melléktermék, ami a szódagyártás során keletkezik. Használhatod környezettudatos háztartásodban, mosásra, mosogatásra, felülettisztításra, hűtő – sütő szagtalanítására, ruhák fehérítésére, de még a fogaid is fehérebbek lesznek tőle, ha szórsz egy keveset a fogkrémedhez!

Így használd foltkezeléshez! Áztasd be a foltos kisruhákat szódabikarbónás kézmeleg vízbe, hagyd a lavórba egy éjszakát és reggelre nyoma sem lesz a foltnak! Majd mosd ki a szokott módon!

Fontos tudnivalók Mosi Mamiknak! Hasznos lesz a betétek tisztántartásához is! Ugyanis a mélytisztítás záró fázisa lehet egy szuper szódabikarbónás áztatás, (kézmeleg vízhez egy evőkanál szódabikarbóna… megvárod, míg feloldódik és mehetnek bele a pelusok) így a beszürkült betéteink/ pelusaink ismét régi pompájában tündökölnek majd.

Mosótojás (Eco Egg):

Újrahasznosított anyagból készült tojás, ami a belsejében kis golyócskákat rejt (összetétele: ásványi anyagok, mosószóda). A bekerülési költsége relatíve magas, azonban extra sokáig használható és később elég csak az utántöltőt megvásárolni.

Így használd! Pakold be a ruhákat/ pelusokat a mosógépbe, ügyelve arra, hogy ne legyen teljesen megtömve a mosógép, különben nem tud a mosótojás szabadon mozogni a dobban. Max. 60 C-on moss vele. Vízlágyító hatása miatt nem szükséges öblítőt használni, a ruhák azonban illatosak lehetnek, ugyanis az Eco Egg több illatban kapható.


Előnye, hogy rendkívül kényelmes mosási alternatíva, környezetkímélő és még gazdaságos is.

Fontos tudnivalók Mosi Mamiknak! Egyes mosható pelenkagyártók nem ajánlják a mosótojás használatát, mert a kis mosólabdánk ütődései a dobban sérüléseket ejthetnek a kényes PUL külsőkön, csónakokon.

Mosószappan:

Folttisztító szappanok

Növényi alapanyagú szappanok, melyek a természetben biológiailag könnyen lebomlanak. Olyan felületaktív anyag, mely vízzel keveredve, remekül habzik és elbánik a vizes és zsíros foltokkal is. Megtalálod vegán és nem vegán verzióját is, csak olvasd az apróbetűs részt a termékek címkéjén! Remek folttisztítók! Nagy előnye, hogy gazdaságos és takarékos.

Így használd! A mosószappanok legyen szó mosódiós, marseille vagy marhaepésről, színes és fehér textilekhez is használhatod! Foltok kezelésére is használhatod, valamint mosószert is készíthetsz belőle.


Fontos tudnivalók Mosi Mamiknak! A nehezebben kezelhető foltokat dörzsöld be a megnedvesített szappannal és hagyd rajta nyugodtan egy kis ideig, esetleg rakd így a mosógép dobjába a textilt. Viszont gyapjú és selyem tartalmú betétek és pelusok esetében ne használd, mert roncsolódni fog az anyag.

Öblítés környezettudatosan ecettel:

Mosóparfümök

Az ecet is egy természetes tisztítószerünk, ami nemcsak remek vízkőoldó, fertőtlenítő, ablaktisztító, de hatékonyan elbánik a penésszel is és a legszuperebb öblítő is.

Így használd! Öntsd egy nagyobb palackba az ecetet vízzel hígítva, és minden mosásánál egyszerűen töltsd meg a mosógép adagolóját. Ezután csepegtess hozzá néhány csepp mosóparfümöt. A természetes tisztaságú illóolajokkal azonban vigyázzunk, amennyiben érzékeny bőrűek vagyunk, vagy gyermekünk ruháit öblítjük. Ezek allergiás reakciót válthatnak ki.

Fontos tudnivalók Mosi Mamiknak! A vizelet maga lúgos kémhatású, mely az ecettel (savas kémhatású) közömbösítik egymást. Így a pelusok öblítéséhez a legideálisabb választás. Míg a boltokban kapható öblítők összetevőiben szilikonos lágyítók találhatóak, melyek nem csak bőrérzékenységet okozhatnak, hanem a textiliák szálain megülve rontják annak nedvesség felszívó képességét.

És végezetül… a leghulladékcsökkentőbb tanácsom,  –  így a nyár közepén –  hogy ne tárgyakat gyűjts, hanem élményeket! 🙂


Szép nyarat Mindenkinek!

Kövess minket Instagram-on, Facebook-on vagy látogass el weboldalunkra, ha érdekel a mosható pelenkázás és szeretnél többet tudni róla!

 A #műanyagmentesjúlius hashtagel pedig keresd az éppen aktuális kedvezményeinket!

1 thought on “#műanyagmentesjúlius és a környezettudatos mosás!”

  1. Sárközi Emília

    Igazán hasznos tanácsok, ha környezettudatosan, de ugyanakkor hatékonyan is szetetnénk mosni. Köszönjük ezt a frappáns összefoglalót!🌳🐬👍💝

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük