Műanyagmentes Július, avagy Dobd el végleg az eldobhatót!

Pelenkás korú gyermeked van?
Te is szeretnél csatlakozni a „műanyagmentes július” kezdeményezéshez?
De nem tudod, hogyan kezd?

Nos, a válasz egyszerűbb, mint gondolnád!

Dobd el végleg az eldobhatót és válts mosi-ra!

De mi a baj az eldobhatóval?


Kidobjuk… aztán szerdánként elviszi a kukásautó – amit az én drága kincsem még ráadásul úgy vár is – Integetünk a teherautón kapaszkodó bácsiknak és kész! Túl vagyunk… letudtuk…


Azonban a baj azzal van, hogy attól, mert mi nem látjuk viszont többet… ez a szemét még nagyon is van! És rengeteg teendő van vele…


A legnagyobb probléma igazából az eldobható pelenkával azaz, hogy funkcióját csupán csak néhány óráig tölti be, azonban több száz évbe telik mire lebomlanak. Vagyis a most gyermekedre feladott pelenka, 2220-ban sem fog lebomlani! És ezt csak tetézi az a tény, hogy mire egy gyermek szobatiszta lesz, minimálisan 5000 pelenkacserén van túl. Ami, ha jól számolunk 2,5 év alatt – és akkor legyünk optimisták, hogy ekkorra már szobatiszták is vagyunk – kb. 1 tonna szemetet termeltünk csak pelusokból… ami mint tudjuk nem gyűjthető szelektíven….


Így aztán a kukába kidobott pelusaink… hulladéklerakóban, vagy hulladékégetőben végzi, míg jelentős része a szemetes mellé megy, ami a természetet szennyezi.
Az eldobható pelenka egyébként az egyik leginkább környezetszennyező használati tárgy a világon. Lebomlási ideje a becslések szerint közel 100 év, égetése a benne lévő műanyag miatt környezetkárosító, a lerakókban bomló pelenkák ráadásul mérgező metánt termelnek.

Mert mi is, azaz eldobható pelenka?


Az eldobható pelenka az 1960-as évek elején jelent meg először az Egyesült Államokban és gyorsan tömegtermékké nőtte ki magát. Legfőképpen a reklámokból és saját tapasztalatból tájékozódhatsz arról, hogy mire számíthatsz egy-egy márkánál, de ugye ritkán olvasod el a pelenkacsomag apró betűs részét, ami leírja, mit is adsz valójában a kisbabádra?

Miből áll az eldobható pelenka?

 • Nedvességelvezető réteg: közvetlenül a babapopsival érintkező, nedvességelvezető polietilén-fólia, vagy más, selyemtapintású műanyag.
 • Nedvszívó mag: cellulózőrlemény alap és általában nátrium-poliakrilát golyócskák, amelyek nedvesség hatására zselévé állnak össze. Felszívja a közvetlen környezetében előforduló nedvességet.
 • Nedvességzáró réteg: polipropilén-fólia, amely megakadályozza a vizelet kiszivárgását.
 • Egyebek: gumi, ragasztó, illatanyagok.

Szóval minden egybevetve… az eldobható pelenkának is megvan a létjogosultsága, pl. kórházakban, utazáskor, betegség esetén.
Azonban amikor megtehetjük, akkor váltsunk mosható pelenkára, nem csak a környezetünket óvjuk vele, de kisbabánknak is jobbat teszünk!

Élj te is környezettudatos életet kisgyermekkel!

Vegyél részt a kezdeményezésben! Kezd így!

 1. Szerezz be 1-2 mosható pelenkát és hozzá dupla annyi betétet! Akár keresd elő a már nem használt tetra/textil pelusokat!
  (Már egy mosható pelenka akár 300 eldobható pelenkát is kiválthat!)
 2. Öblítsd át, amikor meghozta a futár vagy hazaértetek a boltból!
 3. Amikor megszáradt egyik délelőtt/ délután, ne alváshoz először, add rá a babádra egy eldobható pelus helyett!
 4. Ha letelt a 3 óra cseréld, vagy ha kakis lett vedd le róla, öblítsd át folyó víznél! Dobd egy vízzel teli vödörbe és mosd először nyugodtan a babaruhákkal együtt amikor egyébként is mosnál. Később már úgyis össze fog gyűlni 1-2 nap alatt egy mosásra való.
 5. Apránként bővítsd a készleted, próbálgass különböző típusokat! Válaszd ki a neked és a babád alkatának/súlyának leginkább megfelelőt!
 6. Már augusztus van… és észre sem veszed máris Mosi Mami vagy!

Viszlát eldobható pelenka!

Kövess minket Instagram-on, Facebook-on vagy látogass el weboldalunkra, ha érdekel a mosható pelenkázás! Egész hónapban szuper akciókkal várunk! Ne maradj le Te sem!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük