Így lettem Mosi Mami! Melinda mosi története

Az “Így lettem Mosi Mami” következő cikk írója egy nagyon kedves vásárlónk, Melinda! Fogadjátok szeretettel inspiráló sorait:


Pár éve találkoztam először a mai modern mosható pelusokkal és azonnal rabul ejtettek. Egyrészt a környezettudatosság miatt, másrészt, mert hallottam, mennyivel jobb a baba bőrének, harmadrészt pedig: ki tudna ellenállni ennyi cuki mintának és formának?!

Egy barátnőm volt akkoriban, aki mosizott a lányával és nagyon egyszerűnek tűnt a dolog. Be is léptem egy nagy mosipelusos csoportba a Facebookon és örömmel olvasgattam a tapasztalatokat, gyűjtöttem az infókat és alig vártam, hogy én is használhassam.
Mikor várandós lettem és letelt a kritikus 12 hét, azonnal beleugrottam a mélyébe és tüzetesebben beleástam magam a pelusok világába – majd jól el is vesztem.
Időközben lett még egy mosianyu barátnőm, kettejüket bombáztam a kérdéseimmel. Rengeteg webshop leírását elolvastam, videókat böngésztem, Instagramon is olvasgattam. Mégis azt éreztem, fogalmam sincs, mi lenne a jó. Nem volt tapasztalatom, nagyjából felfogtam, mi a különbség a fajták között, mit takarnak az egyes rövidítések. De még mindig vakon voltam.
Sokan ajánlották, hogy érdemes először kezdő csomagot bérelni, amibe sok fajta van. Így több mindent kipróbálhatsz és azt sem tudod előre, a baba milyen testalkatú lesz.
De én már azonnal birtokolni akartam, tölteni a kelengyelistát a pelusokkal és tartozékaival. Így 2 db AI2 Pop-in pelust és 4 db kínai zsebest be is szereztem + volt egy örökölt Hamac csónakos is. Arra jutottam, majd időközben alakul.
Aztán megszületett a várva várt kisfiúnk. Mivel itthon született, senki nem szólt bele, mit adok rá, de nem akartam első gyerekes anyukaként egyből fejest ugrani. Úgy voltam vele, a gyermekágyi időszakban – mivel erősen ajánlott végig feküdni – nem bajlódok vele, „öko” eldobós pelust használtunk. Aztán a 10 nap letelte után elkezdtem a mosikat használni és jött minden mosianyu rémálma: ázás. Minden alkalommal. Ez így nem lesz jó. Kérdeztem, jött a válasz: kevés a töltet. Úgy is áztunk. Az AI2 oldalt a combrésznél, a zsebesek pedig át – valószínű nem volt túl jó minőségű a külső PUL anyag.
Utána ráéreztem az AI2-van, 1,5 óránként cserélve nem volt gond, de 3 pelussal nem mentem sokra. Úgyhogy egy időre szüneteltettem a dolgot. Aztán mikor belenőtt a kisfiam az S-es méretbe, kaptam kölcsön egy próbacsomagot, amiben sok féle Külső, Belső, Csónakos, Zsebes pelus volt. Így ezekkel és az örökölt többi pelussal újra belevágtunk, ezúttal már sikerekkel!
Volt, ami bejött, volt, ami nem. Tényleg nagy segítség volt a próbacsomag. Ahogy azt visszaadtuk, be is szereztem azokat a fajtákat, ami nekünk bevált.
Használtunk betéteket, betét+kistetra kombót, csónakosba prefold pelenkát. Próbáltuk a pelenkabelsőt is – ez nem igazán jött be.


Szépen lassan belejöttem.
A férjem az elejétől támogatott. Még várandósság alatt mondta, csináljam csak, de ő nem fog kakit mosni. Nem is erőltettem volna, de ahogy ott volt előtte, mégsem csinált belőle gondot. Előre betöltöm a pelusokat, így van bekészítve, így ő is gond nélkül cserél, öblít.
A védőnő és gyerekorvos is jól fogadta – bár hallottam történeteket, hogy ez a kevésbé gyakori reakció.
A család egy része érdeklődve figyeli, kérdezget erről, a másik fele teljesen elutasító. Cserélni – a férjemen kívül persze – senki nem meri. 🙂 Bár anyukám mesélte, anno én is mosis voltam – persze akkor még nem volt ilyen egyszerű ez a módszer.
Sokáig csak éjszakára kapott eldobhatós pelenkát a kisfiam. Pár hete éreztem úgy, hogy most már nem akarok pelenka szemetet látni, így elővettem az örökölt pakkból 2 éjszakai pelenka belsőt és beruháztam egy éjszakai csomagra is. Lekopogom, de eddig még egy ázás sem volt, nem is értem mért féltem tőle ennyire. Tény, hogy nagy pakkot csinál, de éjszaka – jobb esetben – úgyis alszanak, nem gátolja a mozgásukat.

Összességében ezt tudom tanácsolni:
Ha érdekel a dolog, vágj bele! Olvass sokat, szerezz mosianyu barátnőket akár online is. Én nagyon örülök, ha valaki ismeretlenül is megkeres a témában és segíthetek neki egy kicsit jobban kiigazodni ebben a világban. Próbálj ki próbacsomagot és a tapasztalatok alapján ruházz be egy-egy fajtából többet.
Számomra hatalmas megnyugvást ad, hogy teszek a babám egészségéért (nagyon ritka, hogy krémezni kell), és szemetet sem termelek ezáltal. Valóban elkezdeni nagyobb pénzbeli kiadás, viszont el lehet később adni, illetve a tesók megörökölhetik.
Még oldalakat tudnék írni, mennyire jó mosizni, de nem húzom tovább. 🙂 Viszont rábeszélni senkit nem akarok és szerintem nem is jó, ha valaki nyűgként éli meg. Mi is tartottunk szünetet a kezdeti időszakban, amikor nem ment. De ha szeretnéd, ne add fel! Pihenj, és vágj bele újra! Én már el sem tudnám képzelni, hogy ne ezt használjuk!
🙂

Így néz ki most a mi készletünk:

  • Zsebes (Littles&Bloomz)
  • PUL Külsők – méretes, egyméretes, tépőzáras, patentos – (Aliexpress noname, Little Lamb, Bambino Mio)
  • nagy tetra pelenka + szárazontartó/ kakifogó
  • éjszakára pelenka belső (TotsBots, Zsobaba) és belebújós PUL Külső (Zsobaba)
  • Csónakos (MRant)

A méreteseket közben kinőtte, úgyhogy abból kell pár újat beszerezni…
jaaaaj de várom! 🙂

Ha Te is szívesen írnál mosható pelenkázással kapcsolatos tapasztalataidról, írj nekem a hello@mrant.hu e-mail címre, vagy hivatalos Facebook oldalunkra!

Szép Napot!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük