ÍGY LETTEM “MOSI BARBI”!

Sorozatunk, az “Így lettem Mosi Mami” második cikk íróját szeretném számotokra bemutatni, aki az Instagramról már mosis körökben is jól ismert @mosi.barbi, azaz Ujj Barbi!

Hogyan lettem “Mosi Mami”? Hogyan lettem Mosi.Barbi?

            Ujj Barbi vagyok, rövid időn belül 2 gyermek édesanyja. Van egy kisfiam, Botond és nemsokára érkezik a családba kishúga Hanga. Biztos van köztetek olyan, aki már ismer Instagramról, ahol mosi.barbi néven találtok. Főleg a mosható pelenkázásról, montessori nevelésről írok, de olvashattok nálam az EC-ről (természetes csecsemőhigiénia), hordozásról, BLW-ről (igény szerinti falatkás hozzátáplálás), minden olyan témáról, ami az anyaságomat érinti. De mégis hogyan jutottam el idáig, hogy blogolok, bejegyzéseket írok, hogy sokak számára megmutatom az életünk egy kis szeletét, azzal a céllal, hogy önzetlenül segítsek más anyukáknak, akik szintén mosható pelenkát szeretnének használni, vagy már használnak, esetleg érdekli őket bármelyik téma amiről írok.

            Már kiskoromban tudtam, hogy hozzám közel áll a természet. Gyermekkoromban állatorvos vagy zoológus szerettem volna lenni, végül természetvédelmi mérnökként végeztem a SZIE-n. Az itteni tanulmányaim egy életre alapozták meg azt, hogy számomra fontos legyen a természet és a környezet védelme.

            Mikor várandós lettem Botival, akkor futottam bele az interneten, informálódás közben, ha jól emlékszek egy mosható pelenkás cikkbe, vagy egy mosipelusos webshop blog bejegyzéseibe. Ott kezdtem el olvasgatni a témában, és már akkor tudtam, hogy ezt nekem találták ki! Eldöntöttem, hogy ha törik, ha szakad, bárki bármit mondjon én a kisfiammal mosipelusozni fogok! Persze megkaptam én is gyermekes anyukáktól, hogy: „Majd meglátod, úgy se lesz erre időd!”, rokonoktól a mindenféle tévhiteket, eltántorító, elkeserítő megjegyzéseket, de nem engedtem az elképzeléseimből.

            Én az a típusú ember vagyok aki, mielőtt belevág valamibe, a végletekig informálja magát, elolvas mindent, mindennek utána jár. Így is volt ez, beszippantott a téma, rengeteget olvastam, pelusokat, webshopokat nézegettem a neten. Szerencsére általában engem nem zavar össze a sok infó, elsőre megértettem mindent mindenféle lexikonokból, kisokosokból, cikkekből, YouTube videókból. Nagyjából ki is alakult a fejemben a kép, hogy ha a kórházból hazaérkezünk, onnantól szeretnék mosizni, nem akartam sokáig várni, és rászokni az eldobható pelenka adta „kényelemre”.

            Összeállt az újszülött készletünk, teljesen fel voltam készülve, csak arra nem, hogy császárral fogok szülni. Azért ez az elején kicsit elhúzta a kezdést, de a kisfiam, kb. 2-3 hetes kora óta mosipelusos. Eleinte vegyesen adtam rá eldobhatóst és mosit is, aztán egyre jobban zavart, hogy így is mennyi a szemét, így eldöntöttem, hogy nem veszünk több eldobhatót, mert amúgy szinte minden próbálkozásom a mosival jól sült el. Szerencsére nagyjából az összes pelus, amit vettem fazon volt rá, de ami nem azt eladtam, vettem az árán mást, ami bevált, vagy amit szívesen kipróbáltam volna. Amikor éppen kiázott a pelus az se zavart, nem tántorított el, átöltöztettem és folytattuk tovább, mindig rájöttem mi volt a baj, ha áztunk. 2-3 hetes kora óta részlegesen EC-zünk is, ami eleinte nagyon megkönnyítette a mosizást, mert a kaki a legtöbbször bilibe ment, így nem kellett sikálni.

            Később annyira belejöttem az egészbe és annyira megtetszett a dolog, hogy beszippantott a mosizás. Több típust, márkát és fazont is kipróbáltunk mire a végére kitapasztaltam, hogy én mit szeretek a legjobban, a kisfiamra mi illik a legjobban, melyik megoldás éppen miért jó, vagy kinek jó, vagy éppen melyiknek, mi az előnye, hátránya. Persze nálunk is voltak fazon vagy típus váltások, ahogy növekedett a gyerek és elnyúlta a hurkákat, de nem keserített el ez se, mert szívesen próbáltam ki más márkákat, más megoldásokat. Ugyanezek a dolgok, az ázás, a típus váltás eldobóssal is előfordulhattak volna, így nem gondolom, hogy ez csak a mosipelusozás átka.

            Ahogy egyre jobban „guru” lettem a dologban, gondoltam miért ne írjam le a tapasztalataim, miért ne szedjem össze a fejemben felhalmozódott tudást, hogy másoknak is segítsek, másokat is ösztönözzek a környezettudatosságra, a mosható pelenka használatára. Fontos volt számomra az is, hogy megmutassam, sokszor sokkal könnyebb ez az egész, mint azt gondoljuk, hogy a mosizásnak sok szépsége is van. Lehet azért tapasztalni, hogy nem indul mindenkinek ilyen gördülékenyen a dolog mint nekem. Nem mindenkinek ugyanaz válik be, minden baba más alkat és minden anyukának más megoldás szimpi. Van aki küzdelmes utat jár be mire rájön mit, hogyan kéne csinálni, mire megoldódnak az ázások és megtalálja a megfelelő darabokat, megvilágosodik és végre tudja élvezni az egészet.

            A mosizás egy nagyon sokszínű világ, nem csak a sok márka, típus és a sok infó miatt, hanem amiatt is mert mindenki kicsit máshogy csinálja. Nincsenek örök érvényű szabályok! Nincs ilyen, hogy jó pelus vagy rossz pelus, jó márka vagy rossz márka! Nincs olyan, hogy csak ez, vagy az a típus, megoldás vagy fazon a jó! Nem lehet valakinek azt mondani, hogy ezt így kell csinálni és kész pont! Mindig számít az adott család, az anyuka preferenciája, élethelyzete, nyilván az is, hogy mennyit szeretne, vagy tud rászánni a mosizásra, számít a baba alkata és még sok minden más is. Úgy gondolom, ha a mosható pelenkázásról beszélünk vagy segítünk másoknak, informálunk embereket, sosem szabad csak a saját verziónkat ismerni és tálalni, hiszen ami nekünk bevált az másnak lehet, hogy nem fog és csalódást okozunk az egyoldalú tanácsunkkal.

             Az idő előrehaladtával egyre többen kerestek meg engem is vagy anyukák ajánlották az oldalam, a személyes segítségem másoknak. A mai napig sokan kérnek tőlem, szinte napi jelleggel segítséget, amit szívesen és önzetlenül meg is teszek, soha nem kérnék érte pénzt, és nem is tervezek erre bizniszt építeni. Szívügyem lett az, hogy ha valaki ebbe belevág és gondjai akadnak, ne adja fel csak amiatt, hogy van pár bökkenő, döcögősebben indul a dolog, vagy mert vannak negatív élményei. Úgy gondolom, hogy a mosis anyukák egy nagyon jó, összetartó közösség, mindig próbáljuk segíteni és ösztönözni egymást, aki ebbe a körbe bekerül az nem jár rosszul. Azonban azt is el kell tudni fogadni, ha valakinek ez nagyon a komfortzónáján kívülre esik, vagy ha valaki csak részidőben mosizik. Mindenki más, mindenki máshogy tesz a környezetért (ha tesz érte), de úgy gondolom, hogy minden kis apró törekvés sokat ér.

Napi 1 db feladott mosipelus az már évi 365 db eldobható pelenkával kevesebb szemét! Próbáld ki te is, ha még nem próbáltad, nem kell rögtön nagyban kezdeni, sokszor elég csak 1 pelust beszerezni, kipróbálni és máris rájön az ember, hogy egyszerűbb az egész, mint gondolta!

Keressétek bizalommal Barbit, és ha Te is szívesen írnál mosható pelenkázással kapcsolatos tapasztalataidról, írj nekem a hello@mrant.hu e-mail címre, vagy hivatalos Facebook oldalunkra!

Üdv, MRant

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük